Tanácsok a választáshoz

Segítünk végiggondolni végig a részleteket is hogy a legjobb eredményt kapja!
Gyakran feltett kérdések és válaszok – FAQ

Hogyan válasszak okosan nyílászárót?

Vásárláskor minden esetben kérdezzünk rá az ablak üvegezésének hőátbocsátási tényezőjére. Ne válasszunk esetlegesen olcsóbb, de rosszabb hőszigeteléssel rendelkező műanyag ablakot. Érdemes most kicsivel nagyobb kiadást felvállalni, mert az esetlegesen most felmerülő többletköltségek rövid időn belül megtérülhetnek, és azután már csak az új műanyag ablakunk által nyújtotta kellemes közérzetet (hőérzetet) kell élveznünk.

Mennyi idő alatt készül el a munka (nyílászáró csere)?

Fontos kérdés! A megrendeléstől számított gyártási idő minden nyílászáró termékünknél más (2-6 hét között), amit az adott ajtó, ablak részletes ismertetőjénél talál meg. Az ajtó, ablak legyártását követően időpont egyeztetés történik, és a legközelebbi mindkét fél által jóváhagyott időpontban végezzük el az ajtó, ablak beépítését. A nyílászáró beépítés időtartama a munka mennyiségétől és a rendelt kiegészítőktől is függ, komplett lakás, családi ház esetén 1-2 nap.

Az ablak és ajtó cseréjét a lakásfelújítás melyik fázisában kell elvégezni?

A nyílászáró bontásos cseréje esetén az új ablak és ajtó beépítését legkésőbb a festés, glettelés, burkolás előtt érdemes elvégezni. Bontás nélküli nyílászáró csere és panellakások esetén többnyire mindegy.

Mire kell számítanom nyílászáró csere kivitelezésekor?

Többnyire reggel 8-9 között kollégáink megérkeznek a helyszínre. Ezután az új ablak és ajtó elemek valamint a szerszámok a munkaterületre kerülnek. Megkezdődik a régi nyílászáró elemek bontása majd az új ablak, ajtó beépítése. Ezt követi az ablak, ajtó szigetelése, majd párkányok, takarólécek szerelése, végül a redőny, szúnyogháló, reluxa kerül a helyére. Végül az ajtó, ablak finombeállítása, illetve az átadás-átvétel.

Hogyan készüljek a nyílászáró beépítésre?

A helységekben, ahol nyílászáró csere lesz, érdemes a portól védendő tárgyakat és a padlót letakarni illetve a nyílászáró előtti részeket kiüríteni, hogy hozzáférhetőek legyenek. A kollégák megérkezése előtt, olyan ház előtt, ahol nehézkes a parkolás, érdemes gondoskodni megfelelő parkolóhelyről!

Fa vagy műanyag nyílászáró?

Fa nyílászárók:

​Előnye: A fából készült ablakok mellett többen azért döntenek, mert természetes anyag,  jobb érzés ránézni, vagy megfogni, és még környezetbarát is. Kellemesebb meleg emberibb érzést kölcsönöz, szebb és igényesebben kivitelezhető mint bármilyen jó műanyag. Az esztétikumon és érzésvilágon túl nagy előnye hogy lélegzik nem lép fel a túl tökéletes szigetelés, okozta esetleges falpenészedési probláma ill. nem szükséges mesterséges szellőzési pontok beiktatása. Mégis kiváló hőszigetelési tulajdonságuk korlátlanul variálható mindenféle szigetelő és fóliázott üveggel. 

Hátránya:  Egy faablakot 5-7 évente le kell festeni és a második vagy harmadik alkalom után az egészet a csupasz fáig le kell csiszolni, újra mázolni, és ezután minden kezdődik előröl. Szem előtt kell még tartani azt is, hogy a nem megfelelően kiválasztott és minőségű fa nyílászáró idővel elvetemedhet és ezért akadozhat nyithatás, zárás. Ugyanakkor és ez elvitathatatlan ezek aa problémák csak hosszú idő múlva jelentkezhetnek és sok-sok olyan fa termék van ahol egyáltalán nem is tapasztalunk ilyet.

Műanyag nyílászárók:

​Előny:  A műanyag ablakoknál nincs szükség a felületkezelésre. A tisztítása egyszerű, és a körbefutó acélmerevítés miatt nem fog elvetemedni.  Ma már bármilyen színezett, de fa utánzatú fóliákkal is kaphatók.

Hátránya: A műanyag ablak viszont rideg érzést kelthet bennünk, ha ránézünk, főleg a fehér színű. Nem megfelelő előkészítésnél „túl tökéletes” szellőzés alakulhat ki ami plusz szellőző pontok beillesztését igényelheti a falpenészedés elkerülése  érdekében.

K vagy U érték, már hallotam de nem tudom mire jók!?

Ez jelöli a szerkezet és/vagy az üveg hőszigetelő képességét. Az U értéket korábban “k” értéknek nevezték, az egységes európai szabvány bevezetését követően lett U. Ez az érték megmutatja, hogy a külső és belső tér között az üvegen/profilon keresztül mennyi energia áramlik át. Minél kisebb ez az érték, annál nagyobb az üveg/profil hőszigetelő képessége. Az alap érték 4-16-4 -es üvegnél K=2,6-2,8. Mértékegysége: W/m2K. Ennél erősebb a 4-16-4  Low-e üveg, aminek K értéke K=1.4-1.3

Ezt az üveget argon gázzal megtöltve érhető el a K=1,1 -es érték. A K=1,1 üveg hőátbocsátási tényezője tovább javítható, úgy, hogy a két üveg közötti távtartót, hőhídmentes anyagból készítik.
Ez az üveg K=1,0-0,9 jelenleg a legerősebb hőszigetelésű két-rétegű üveg. Lakóépületekbe mindenkép ilyen vagy ennél jobb értékkel bíró ablakokat javaslunk.

Ezt követi a 3 rétegű üvegezés: K=0.9 -0,7.

Miért fontos az ablak, ajtó profil tuljaonságai?

A profil a műanyag nyílászárók, kerete, tokja. Az ablak, ajtó profilban helyezkedik el az üveg vagy ajtópanel. Ezek általában UV stabil, nagy szilárdságú műanyagból készülnek.A jó minőségű profilról sima felülete és selymes csillogása árulkodik. A profilok belsejében, acélmerevítés biztosítja Nyílászáró stabilitását.
Légkamra szám: A légkamrák száma a hőszigetelő képességre utal. Minél több a légkamrák száma (3,4,5,6,7 stb) annál jobb a nyílászáró profil hőszigetelő képessége. Az 5 vagy ennél több légkamrás profil további előnye, hogy a nagyobb beépítési mélységének (vastagságának) köszönhetően statikailag megbízhatóbb. Jelenleg az öt légkamrásnak a legnagyobb a piaci kereslete, lakossági felhasználás terén minden igényt kielégítenek a nyílászárók.

Mikre kell még figyelemmel lenni légkamra szám, vasalat, hibásműködés-gátló, takaróléc/takaróprofil, belső könyöklő, külső párkány mik ezek?

Légkamra szám: A légkamrák száma a hőszigetelő képességre utal. Minél több a légkamrák száma (3,4,5,6,7 stb) annál jobb a nyílászáró profil hőszigetelő képessége. Az 5 vagy ennél több légkamrás profil további előnye, hogy a nagyobb beépítési mélységének (vastagságának) köszönhetően statikailag megbízhatóbb. Jelenleg az öt légkamrásnak a legnagyobb a piaci kereslete, lakossági felhasználás terén minden igényt kielégítenek a nyílászárók.

Vasalat: A vasalat fele a nyílászáró nyithatósága és zárhatóságáért. A vasalat részét képezik olyan kiegészítők amelyek a napi működést, működdtetést segítik. pl. hibás működtetés gátló stb. 

Hibásműködés-gátló: Ez egy a vasalatba épített olyan szerkezet, ami nem engedi a nyílászárók bukó/nyíló szárnyát egyszerre bukni és nyílni.

Takaróléc/takaróprofil: A tömítésként használt pur hab eltakarására szolgál, fontos kinézete esztétikuma összhangban legyen a nyílászáróval.

Belső könyöklő: az ablak alatt, belül látható, „párkány”. Erre könyökölhetünk aamikor az ablakon nézünk ki.

Külső párkány: az ablak alatt kívül látható, ez vezeti el az ablakon végigfolyó a csapadékot. A könyöklőt és a párkányt is szinte minden esetben cserélni kell. Kivétel a külső kőből készült párkány. Itt is fontos, hogy kinézete esztétikuma összhangban legyen a nyílászáróval.

Mi az az ablak, ajtó lég hanggátlás?

A hanggátlás a szerkezet hangszigetelő tulajdonsága. Mértékegysége a dB. Az alap üveg értéke (4-16-4)- Rw=32dB. Ez az érték egészen 45 dB-ig növelhető, ilyen üveget repülőterek közelében szokás alkalmazni. A lég hanggátlás növelhető üveg vastagság növelésével, és SF6 gáztöltéssel, valamint speciális, ragasztott üveggel és hangvédő fóliákkal. A  hanggátlás növekedésével az üveg felára, súlya aránytalanul nagymértékben növekszik. Ezeknél a szerkezeteknél az üveg súlyát fokozottan figyelembe kell venni!

Miért van páralecsapódás az üvegezésen és mi kell vele kezdeni?

Az üveges szerkezetek természetes velejárója. A belső felületen a páralecsapódás feltételeit a belső és külső hőmérséklet, a belső levegő relatív nedvességtartalma és a nyílászáró hőátbocsátási tényezője határozzák meg.

A levegő bevezetését és elvezetését is magába foglaló, minden helyiségre kiterjedő szellőztetés hiányában a normális életvitel (emberi kipárolgatás) valamint a vizes helyiségekben zajló közvetlen páratermelő tevékenység (főzés, mosogatás, zuhanyzás, ruhaszárítás, stb.) következtében a belső terekben termelődő és megnövekvő páratartalom a falfelületeken és a nyílászárókon csapódik le. A lecsapódás megjelenésének esélye nagyobb, ha az ablak mentén a levegő mozgását függöny, virágok, könyöklő akadályozzák, ha a fűtőtest elhelyezése célszerűtlen, vagy ha – tekintettel a napjainkban jellemző, „gyors” építkezési szokásokra – az építés során nem voltak tekintettel a technológiailag szükséges száradási idő betartására.

A páralecsapódás, mint jelenség a korszerű nyílászárók esetén sem szüntethető meg, ám az üvegezés hőszigetelő-képességének javításával, fokozott hővédelmi üvegek (minimum k=1,4 W/m2K) beépítésével, a fűtőtestek célszerű telepítésével, redőnyök alkalmazásával, rendszeres szellőztetéssel (ajánlott nyíló-bukó ablakok alkalmazása, résszellőzést biztosító vasalatok felhasználása) a kicsapódás esélye jelentősen csökkenthető.

Mit jelentenek az ajánlatban (is) használt rövidítések?

-B/ny – Bukó-nyíló ablak vagy erkélyajtó
-Kfny – Kétszárnyú váltószárnyas ablak vagy erkélyajtó (Középen felnyíló)
-Kfny/b – Kétszárnyú váltószárnyas ablak vagy erkélyajtó (Középen felnyíló) fele bukó-nyíló
-Ny+Ny – Kétszárnyú tokosztós ablak (Középen felnyíló)
-B/ny+Ny – Kétszárnyú tokosztós ablak (Középen felnyíló) fele bukó-nyíló
-B/ny+B/ny – Kétszárnyú tokosztós ablak (Középen felnyíló) két oldalon
bukó-nyíló
-BA – Bejárati ajtó
-Bp – Belső párkány
-Kp – Külső párkány

Összehasonlítás